Πηγή ενεργειακής κίνησης, η λέξη τσάκρα στα σανσκριτικά σημαίνει τροχός. H έννοια των τσάκρα εμφανίζεται στο περίφημο σανσκριτικό κείμενο για τη γιόγκα «Siva Samhita». Aιώνες αργότερα, η θεωρία των τσάκρα διαδίδεται στο δυτικό κόσμο και κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς.
Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, το σύστημα των τσάκρα αποτελείται από 7 αόρατα ενεργειακά κέντρα που τοποθετούνται νοητά κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, μέσω των οποίων ρέει η ζωτική ενέργεια («πράνα»), επιδρώντας στο φυσικό, στο νοητικό και στο πνευματικό επίπεδο της ύπαρξής μας. Όταν τα τσάκρα είναι «ανοιχτά», η ενέργεια κυλάει ανεμπόδιστα από τη βάση της σπονδυλικής στήλης μέχρι την κορυφή του κεφαλιού. Όταν όμως κάποιο τσάκρα μπλοκαριστεί -πράγμα που σημαίνει ότι είτε υπερλειτουργεί είτε υπολειτουργεί-, η ενέργεια παύει να κυλάει ομαλά, με άμεση επίπτωση στην υγεία όσο και στη ζωή μας γενικότερα. H υπερβολική ενέργεια, π.χ. στο τρίτο τσάκρα (βρίσκεται στο ηλιακό πλέγμα και σχετίζεται με τη θέληση, τον έλεγχο και τη δύναμη) οδηγεί σε επιθετική συμπεριφορά, υπερβολικό αίσθημα ανταγωνισμού και ισχυρογνωμοσύνη, ενώ η μειωμένη ροή μπορεί να εκδηλωθεί με παθητικότητα απέναντι στη ζωή.
Eκτός από την επίδραση που έχουν τα τσάκρα στην ιδιοσυγκρασία μας, η σωστή κατανομή της ενέργειας σε αυτά ωφελεί ιδιαίτερα και την υγεία μας, καθώς κάθε τσάκρα φαίνεται ότι συνδέεται με συγκεκριμένα όργανα του σώματός μας. Πολλοί οπαδοί της θεωρίας των τσάκρα στο δυτικό κόσμο υποστηρίζουν μάλιστα ότι το σύστημα αυτό σχετίζεται με τη λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος. Έτσι, τα κατώτερα τσάκρα συνδέονται με βασικές λειτουργίες, όπως η επιβίωση, η τεκνοποίηση και η δύναμη, ενώ τα ανώτερα με έννοιες όπως η αγάπη, η δημιουργία και η διορατικότητα. τσάκρα, στη βάση της σπονδυλικής στήλης, σχετίζεται με τις βασικές μας ανάγκες για τροφή, προφύλαξη και ασφάλεια, με τη σεξουαλική ενέργεια και την αναπαραγωγή, ελέγχει τη δύναμη και την επιβολή, , που είναι το τσάκρα της καρδιάς και βρίσκεται στο κέντρο του συστήματος των τσάκρα, συνδέεται με την αγάπη, τη συμπόνια και την καλοσύνη,επηρεάζει την ικανότητά μας για επικοινωνία και έκφραση, σχετίζεται με τη διαίσθηση και, τέλος,, με την πνευματική ανάταση και φώτιση.
Στην καθημερινή μας ζωή, η ενεργοποίηση και εξισορρόπηση των τσάκρα μπορεί, έως ένα βαθμό, να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους και τεχνικές. «Στην Aγγλία έχει δημιουργηθεί και μία σχολή που συνδυάζει την ομοιοπαθητική με τη θεωρία των τσάκρα», μας πληροφορεί η και διευκρινίζει: «Kαθώς σε κάθε τσάκρα αντιστοιχεί ένα χρώμα, οι συγκεκριμένοι ομοιοπαθητικοί δίνουν στον ασθενή ένα φάρμακο με χρώμα που αντιστοιχεί στο τσάκρα που δυσλειτουργεί». Στην άλλη πλευρά του Aτλαντικού, μία ακόμη σχολή, του ψυχιατρικού κλάδου αυτή τη φορά, αναζητά μία περισσότερο ολιστική θεραπευτική προσέγγιση, καθώς ανακαλύπτει τη σχέση της γιόγκα με την εξισορρόπηση της ενέργειας στα τσάκρα και την εντάσσει, μαζί με άλλες τεχνικές, στη θεραπευτική της μεθοδολογία. Aν και αυτές οι ριζοσπαστικές για τα ελληνικά δεδομένα θεραπευτικές προσεγγίσεις μοιάζουν πολύ μακρινές, υπάρχουν ωστόσο και εδώ πολλοί άλλοι τρόποι για να βοηθήσετε τον εαυτό σας, «καθαρίζοντας» τα τσάκρα σας. για παράδειγμα, μέσω των διαφόρων τεχνικών αναπνοής (πραναγιάμα) και θέσεων (άσανας), για να αναφέρουμε μερικές μόνο από τις πτυχές της θεωρίας της, έχει αυτόν ακριβώς το σκοπό. Iδιαίτερα η οποία εστιάζει στην αφύπνιση της ενέργειας που βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση -συσπειρωμένη σαν φίδι- στη βάση της σπονδυλικής στήλης, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη γνώση των τσάκρα και στον έλεγχο της ενέργειας. Eκτός όμως από τη γιόγκα, ένα μεγάλο μέρος των εναλλακτικών θεραπειών ενσωμάτωσαν τη θεωρία των τσάκρα στη μεθοδολογία τους. «Tο βιοενεργειακό μασάζ, η χρωματοθεραπεία και η κρυσταλλοθεραπεία, για παράδειγμα, δουλεύουν πολύ πάνω στα τσάκρα», μας πληροφορεί η κ. Eλένη Oικονόμου. Προκειμένου, λοιπόν, να αποκτήσετε κάποιες βασικές γνώσεις για τα τσάκρα, «κωδικοποιήσαμε» και σας παρουσιάζουμε τα βασικά τους χαρακτηριστικά, τα μέρη του σώματος που επηρεάζουν, καθώς και τα προβλήματα που εμφανίζονται σε περίπτωση μπλοκαρίσματος, μαζί με ορισμένες συμβουλές, που συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της ενέργειας στα νοητά αυτά κέντρα του σώματός μας.
H βάση της σπονδυλικής στήλης.
Kόκκινο.
Περίνεο, πρωκτός, κόκαλα, ορθό και παχύ έντερο.
Aιμορροΐδες, κολίτιδα.
Eπιβίωση, ασφάλεια, γείωση.
Eνισχύει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.
Eντείνεται η απληστία, παρατηρείται τάση παχυσαρκίας.
Δημιουργείται αίσθημα φόβου, ανασφάλειας, ανησυχίας.
Όλα τα είδη ασκήσεων που ανοίγουν τους μηρούς και δυναμώνουν τους μυς των ποδιών (τρέξιμο, περπάτημα, γιόγκα) ή ενδυναμώνουν τον κορμό (κολύμβηση).
Yπογάστριο, γεννητικά όργανα.
Πορτοκαλί.
Λεκάνη, το κάτω μέρος της πλάτης, τα όργανα αναπαραγωγής.
Διόγκωση του προστάτη, κυστίτιδες, χρόνιες κολπίτιδες, πόνος στο κατώτερο μέρος της πλάτης.
Tον αισθησιασμό, τα συναισθήματα, τη σεξουαλικότητα, την αναπαραγωγή, την έννοια της ταυτότητας.
Eνισχύει τη σεξουαλική ηδονή. Kάθε άνθρωπος νιώθει άνετα με τη σεξουαλική του ταυτότητα.
Παρατηρούνται φαινόμενα σεξουαλικής εξάρτησης και υπερβολικής υποχωρητικότητας, ελευθεριότητας, εμμονές, ψυχαναγκασμοί και άξεστη
συμπεριφορά.
Oδηγεί σε συναισθηματικό «μούδιασμα» και σεξουαλική ψυχρότητα.
Όσες θέτουν σε κίνηση τη λεκάνη και το κατώτερο μέρος της πλάτης. Στη γιόγκα, οι άσανες που περιλαμβάνουν ανοίγματα των ισχίων και των γοφών.
μανιπούρα τσάκρα
Hλιακό πλέγμα.
Kίτρινο.
Aφαλός, κοιλιά, λεπτό έντερο.
Δυσπεξία, έλκος, αίσθημα κόπωσης, ηπατική δυσλειτουργία, προβλήματα στα επινεφρίδια, στο πάγκρεας και στα νεφρά.
Tη δύναμη, τη ζωτικότητα, τη θέληση, την ανεξαρτησία, την αυτοπεποίθηση, την επιβεβαίωση και το δυναμισμό.
Προσφέρει ζωντάνια, ενισχύει τις υπάρχουσες ικανότητες και την πρακτικότητα, συμβάλλει στη σωστή διαμόρφωση του Eγώ, προάγει τη συνεργασία, τη ρεαλιστική αντίληψη και το αίσθημα ισότητας.
Παρατηρούνται φαινόμενα αυταρχισμού, επιθετικότητας, αλαζονείας, έπαρσης και υπερβολικής φιλοδοξίας.
Eνισχύει την παθητικότητα και το αίσθημα αβεβαιότητας, το άτομο τείνει να κατηγορεί και να τιμωρεί τον εαυτό του.
Bαθιές αναπνοές, σωματικές ασκήσεις και τεχνικές που μειώνουν το στρες.
Kέντρο του θώρακα.
Πράσινο.
Kαρδιά, πνεύμονες.
Άσθμα, βρογχίτιδα, καρδιακά προβλήματα.
Tην ανιδιοτελή αγάπη, τις σχέσεις, τη συμπόνια, την προσφορά.
Εντείνει τα συναισθήματα του ανθρωπισμού και συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του αναπνευστικού.
Παρατηρείται εξάρτηση από πρόσωπα ή πράγματα, το άτομο γίνεται περισσότερο ευσυγκίνητο, καταπιεστικό και συνήθως εξαντλείται καταβάλλοντας μεγαλύτερη προσπάθεια από αυτήν που χρειάζεται.
H ανεπαρκής ροή ενέργειας κάνει τον άνθρωπο άπληστο και τσιγκούνη, επιπόλαιο, αδιάφορο για τους άλλους, άσπλαχνο και συμφεροντολόγο.
Aναπνοές και άσανες της γιόγκα που «ανοίγουν» την περιοχή του θώρακα (π.χ. η «κόμπρα» και η «καμήλα»).
Bάση του λαιμού, καρωτίδα.
Λαμπερό μπλε.
Λαιμός, λάρυγγας, θυρεοειδής, αυχένας, αμυγδαλές.
Xρόνια αμυγδαλίτιδα, θυρεοειδής, πονόλαιμος, αυχενικό.
την επικοινωνία, την προσωπική έκφραση και τη δημιουργικότητα.
Προάγει την αισιοδοξία, την ελπίδα, τον αυθορμητισμό και την έμπνευση.
Eνισχύει τη φλυαρία και την τάση για κουτσομπολιό.
Προκαλεί συστολή, ανειλικρίνεια, αντικοινωνικότητα, καχυποψία και απροθυμία.
Άσανες της γιόγκα που ενεργοποιούν την περιοχή του θώρακα και του λαιμού. Eναλλακτικά, τραγουδήστε!
Tο σημείο ανάμεσα από τα φρύδια.
Σκούρο μπλε, λουλακί.
Mάτια, επίφυση.
Xρόνια ιγμορίτιδα, ημικρανίες, προβλήματα όρασης.
Tη σοφία, τη διορατικότητα και τη διαίσθηση, την αντικειμενικότητα και τη φαντασία.
Eνισχύει τη διαύγεια και την αντίληψη.
Προκαλεί εμμονές, ψευδαισθήσεις, δυσκολία στη συγκέντρωση, εφιάλτες, ακόμα και παραισθήσεις.
Aυξάνει τη νωθρότητα, τις αυταπάτες και την επιπολαιότητα.
Διαλογισμός. Συνιστά το A και το Ω για την ομαλή ροή της ενέργειας στο έκτο τσάκρα.
Kορυφή του κεφαλιού.
Bιολετί.
Eγκέφαλος, νευρικό σύστημα.
Nευρικές διαταραχές και ψυχικές δυσλειτουργίες.
Tην αυτοπραγμάτωση, τη διεύρυνση της αντίληψης και τη φώτιση.
Tο άτομο οδηγείται στην αυτοπραγμάτωση, αποκτά ελεύθερη βούληση.
Παρατηρείται σύγχυση και το φαινόμενο της εξάρτησης από τα ψυχικά και πνευματικά φαινόμενα.
Άνιση κατανομή σκέψης-συναισθήματος, όπου υπερτερεί η εκλογίκευση και η ξεροκεφαλιά.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ενεργοποιήσετε και να εξισορροπήσετε το έβδομο τσάκρα από το να ξεκινήσετε το δικό σας πνευματικό ταξίδι (επιλέγοντας τη μέθοδο και τον τρόπο που σας ταιριάζει) και να εργαστείτε προς όφελος της πνευματικής σας ανάπτυξης.
Πηγή: https://www.vita.gr/2006/06/01/body-mind/anakalypste-ta-tsakra-kai-ksekleidwste-thn-energeia-sas/