7. Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΝΤΑΡΜΑ ή ΤΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΗΣ ΖΩΗς

Από το βιβλίο "οι 7 Πνευματικοί Νομοι της Επιτυχίας" του Deepak Chopra (Εκδόσεις Έσοπτρον)

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΝΤΑΡΜΑ ή ΤΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Ο καθένας μας έχει ένα σκοπό στη ζωή ... ένα μοναδικό χάρισμα ή ξεχωριστό ταλέντο για να προσφέρει στους άλλους. Όταν συνδυάσετε αυτό το μοναδικό χάρισμα με την υπηρεσία προς τους άλλους, θα νιώσετε την έκσταση και την αγαλλίαση του πνεύματος, που αποτελούν υπέρτατο στόχο όλων των στόχων.

Όταν εργάζεστε, είστε μια φλογέρα, που μέσα απ' την καρδιά της ο ψίθυρος των ωρών μετατρέπεται σε μουσική ... Τι σημαίνει να εργάζεσαι μ' αγάπη; Σημαίνει να υφαίνεις το ύφασμα, με νήματα βγαλμένα από την καρδιά σου, σαν να επρόκειτο να φορέσει το ρούχο αυτό το πιο αγαπημένο σου πρόσωπο ... Καλίλ Γκιμπράν, Ο Προφήτης Ο έβδομος πνευματικός νόμος της επιτυχίας είναι ο Νόμος του Ντάρμα. "Ντάρμα" στα σανσκριτικά σημαίνει "σκοπός ζωής". Ο Νόμος του Ντάρμα λέειπως έχουμε πάρει υλική μορφή προκειμένου να υπηρετήσουμε κάποιον συγκεκριμμένο σκοπό. Το πεδίο της καθαρής δυνατότητας είναι η θεότητα σrην ουσία της. Η θεότητα, που όταν παίρνει ανθρώπινη μορφή, αποσκοπεί να επιτύχει κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. Σύμφωνα μ' αυτό το νόμο, διαθέτετε ένα μοναδικόχάρισμα, καθώς κι έναν μοναδικό τρόπο να το εκφράζετε. Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε καλύτερα απ' οποιονδήποτε άλλον σroν κόσμο - και για κάθεμοναδικό χάρισμα ή έκφραση αυτού του χαρίσματος, υπάρχουν επίσης και κάποιες μοναδικές ανάγκες. Ο συνδυασμός αυτών των αναγκών με τη δημιουργικήέκφραση του χαρίσματός σας, είναι η σπίθα που δημιουργεί την αφθονία. Η έκφραση των χαρισμάτων σας για την ικανοποίηση αναγκών, δημιουργεί απεριόριστο πλούτο και αφθονία.

Αν μπορείτε να διδάξετε αυτή τη σκέψη στα παιδιά σας από μικρή ηλικία, θα δείτε πόσο μεγάλη επίδραση θα 'χει στη ζωή τους. Εγώ το έχω κάνει με τα δικά μου παιδιά. Τους έχω πει αμέτρητες φορές, ότι υπάρχει λόγος που βρισκόμαστε εδώ και πως θα πρέπει να τον ανακαλύψουν από μόνα τους. Αυτό το άκουγαν από

την ηλικία των τεσσάρων ετών. Στην ίδια περίπου ηλικία τα δίδαξα και πώς να διαλογίζονται, και τους είπα: "Ποτέ, μα ποτέ, μην ανησυχήσετε για το πώς θα βγάλετε χρήματα. Αν δεν μπορείτε να κερδίσετε μόνοι σας χρήματα όταν μεγαλώσετε, θα σας δίνω εγώ. Δεν θέλω να εστιάσετε την προσοχή σας μονάχα στα μαθήματα, επιδιώκοντας να πάρετε τους καλύτερους βαθμούς ή να μπείτε στα καλύτερα πανεπιστήμια. Αυτό που θέλω από σάς, είναι ν' αναρωτηθείτε με ποιον τρόπο μπορείτε να βοηθήσετε καλύτερα την ανθρωπότητα και ποια είναι τα μοναδικά χαρίσματα που έχετε - αφού ο καθένας σας διαθέτει ένα μοναδικό χάρισμα που δεν το έχει κανείς άλλος, καθώς κι έναν μοναδικό τρόπο για να το εκφράζει". Τελικά κατέληξαν στα καλύτερα σχολεία, πήραν τους καλύτερους βαθμούς και απέκτησαν την οικονομική ανεξαρτησία τους, επειδή ακριβώς εστίασαν την προσοχή τους σ' αυτά που είχαν έρθει για να προσφέρουν.

Αυτός είναι ο Νόμος του Ντάρμα.


Υπάρχουν τρία στοιχεία στο Νόμο του Ντάρμα. Το πρώτο λέει πως ο καθένας από μας έχει έρθει εδώ για ν' ανακαλύψει τον αληθινό του Εαυτό, να μάθει από μόνος του πως ο αληθινός μας Εαυτός είναι πνευματικός, και ότι ουσιαστικά είμαστε πνευματικά όντα που έχουν πάρει υλική μορφή. Δεν είμαστε ανθρώπινα πλάσματα με περιστασιακές πνευματικές εμπειρίες. Συμβαίνει ακριβώς το αντίστροφο: Eίμαστε πνευματικά πλάσματα, τα οποία έχουν περιστασιακές ανθρώπινες εμπειρίες.

Ο καθένας από μάς, έχει έρθει για ν' ανακαλύψει τον ανώτερο ή πνευματικό εαυτό του. Αυτή είναι η πρώτη ολοκλήρωση του Νόμου του Ντάρμα. Πρέπει ν' ανακαλύψουμε από μόνοι μας, ότι μέσα μας υπάρχει ένας εμβρυακός θεός, ο οποίος περιμένει να γεννηθεί ώστε να μπορέσουμε να εκφράσουμε τη θεϊκότητά μας.

Το δεύτερο στοιχείο του Νόμου του Ντάρμα είναι η έκφραση των μοναδικών χαρισμάτων μας. Ο Νόμος του Ντάρμα λέει πως το κάθε ανθρώπινο πλάσμα διαθέτει ένα μοναδικό ταλέντο. Μπορεί πάλι να έχετε ένα κοινό ταλέντο, μοναδικό όμως στην έκφρασή του, έτσι ώστε κανείς άλλος πάνω στον πλανήτη να μην μπορεί να το εκφράσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να κάνετε κάτι, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο. Όταν κάνετε αυτό το κάτι, χάνετε την αίσθηση του χρόνου. Όταν εκφράζετε αυτό το μοναδικό χάρισμα που κατέχετε - ή, σε πολλές περιπτώσεις, περισσότερα από ένα μοναδικά χαρίσματα - η έκφραση αυτή σας μεταφέρει σε μια αχρονική κατάσταση  συνείδησης.

Το τρίτο στοιχείο του Νόμου του Ντάρμα είναι η υπηρεσία προς την ανθρωπότητα - να εξυπηρετείτε τους συνανθρώπους σας και ν' αναρωτιέστε συνεχώς: "Πώς μπορώ να βοηθήσω όλους εκείνους με τους οποίους έρχομαι σ' επαφή;" Όταν συνδυάσετε την ικανότητα να εκφράζετε το μοναδικό σας χάρισμα με την υπηρεσία απέναντι στην ανθρωπότητα, τότε κάνετε πλήρη χρήση του Νόμου του Ντάρμα. Αν σ' αυτό προστεθεί και η συνειδητοποίηση της πνευματικότητάς σας, του πεδίου της καθαρής δυνατότητας, τότε αποκλείεται να μην αποκτήσετε την απεριόριστη αφθονία, αφού αυτός είναι ο αληθινός τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται.

Δεν πρόκειται για μια περιστασιακή αφθονία. Είναι μόνιμη, εξαιτίας του μοναδικού χαρίσματός σας, του τρόπου με τον οποίο το εκφράζετε, και της αφοσίωσής σας στους συνανθρώπους σας, πράγματα που έχετε ανακαλύψει μέσα απ' την ερώτηση: "Πώς μπορώ να βοηθήσω;" και όχι: "Πώς μπορώ να ωφεληθώ εγώ;" Το ερώτημα "Πώς μπορώ να ωφεληθώ;" Αναφέρεται στον εσωτερικό διάλογο του εγώ. Η ερώτηση: "Πώς μπορώ να βοηθήσω;" αναφέρεται στον εσωτερικό διάλογο του πνεύματος. Το πνεύμα είναι εκείνη η περιοχή της συνείδησης, μέσα στην οποία αντιλαμβάνεστε την παγκοσμιότητά σας. Αν μετατοπίσετε τον εσωτερικό σας διάλογο από το "Πώς μπορώ να ωφεληθώ;" στο "Πώς μπορώ να βοηθήσω;" Αυτομάτως περνάτε πέρα απ' το εγώ, στο βασίλειο του πνεύματός σας. Ενώ ο διαλογισμός είναι ο πιο χρήσιμος τρόπος για να μπείτε σ' αυτό το βασίλειο, η απλή μετατόπιση του εσωτερικού σας διάλογου στο "Πώς μπορώ να βοηθήσω;" θα σας επιτρέψει μια το ίδιο καλή πρόσβαση στο πνεύμα σας, σ' εκείνο το χώρο της συνείδησης όπου αντιλαμβάνεστε την εμπειρία της παγκοσμιότητάς σας. Αν θέλετε να κάνετε τη μέγιστη χρήση του Νόμου του Ντάρμα, τότε θα πρέπει να πάρετε αρκετές αποφάσεις.

Η πρώτη απόφαση είναι: Θ' αναζητήσω μέσα απ' την πνευματική εξάσκηση τον Ανώτερο Εαυτό μου, αυτόν που βρίσκεται πέρα απ' το εγώ.

Η δεύτερη απόφαση είναι: Θ' ανακαλύψω τα μοναδικά μου χαρίσματα και μ' αυτό τον τρόπο θα αισθανθώ ικανοποίηση, μιας και όταν αποκτώ αχρονική αντίληψη, η ικανοποίηση είναι φυσικό επακόλουθο. Μ' αυτό τον τρόπο θα βρεθώ σε μια κατάσταση υπέρτατης ευτυχίας.

Η τρίτη απόφαση είναι: Θ' αναρωτηθώ με ποιον τρόπο μπορώ να εξυπηρετήσω καλύτερα την ανθρωπότητα. Θ' απαντήσω σ' αυτό το ερώτημα και μετά θα θέσω την απάντηση σ' εφαρμογή. Θα χρησιμοποιήσω τα μοναδικά μου χαρίσματα για να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου. Θα συνδυάσω τις ανάγκες τους με τη δική μου επιθυμία, να βοηθήσω και να υπηρετήσω τους άλλους. Καθίστε κάτω και κάντε έναν κατάλογο με τις απαντήσεις στα δυο ακόλουθα ερωτήματα:

  • Πρώτα αναρωτηθείτε τι θα κάνατε αν δεν σας απασχολούσαν τα οικονομικά ζητήματα και ειχατε όλο τον καιρό και τα χρήματα στη διάθεσή σας. Αν συνεχίζετε να θέλετε να κάνετε αυτό που κάνετε και τώρα, τότε ακολουθείτε το ντάρμα σας, αφού έχετε πάθος γι' αυτό που κάνετε και μ' αυτόν τον τρόπο εκφράζετε τα μοναδικά σας χαρίσματα. 
  • Ύστερα αναρωτηθείτε: Πώς μπορώ να εξυπηρετήσω καλύτερα

την ανθρωπότητα; Απαντήστε στο ερώτημα και θέστε την απάντηση σ' εφαρμογή.

Ανακαλύψτε τη θεϊκότητά σας, βρείτε το ξεχωριστό ταλέντο σας, εξυπηρετήστε την ανθρωπότητα με τη βοήθειά του και τότε θα μπορέσετε ν' αποκτήσετε όσα πλούτη θέλετε. Όταν οι δημιουργικές εκφράσεις σας συνδυάζονται με τις ανάγκες των συνανθρώπων σας, ο πλούτος θ' αρχίσει να κυλά αυτόματα από το ανεκδήλωτο στο εκδηλωμένο, από τον κόσμο του πνεύματος στον κόσμο της μορφής. Θ' αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε τη ζωή σας ως μια θαυμαστή έκφραση της θεότητας - όχι μόνο περιστασιακά, αλλά συνεχώς. Και θα γνωρίσετε την αληθινή χαρά και την αληθινή σημασία της επιτυχίας - την έκσταση και αγαλλίαση του ίδιου σας του πνεύματος.


Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΝΤΑΡΜΑ ή ΤΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Θα θέσω το Νόμο του Ντάρμα σ' εφαρμογή, αποφασίζοντας να ακολουθήσω τα παρακάτω βήματα:

(1) Σήμερα θα θρέψω με αγάπη το έμβρυο του θεού που κρύβω στην ψυχή μου. Θ' αφιερώσω την προσοχή μου στο πνεύμα, που ζωοποιεί το σώμα και το νου μου. Θα επικεντρώσω την προσοχή μου στη βαθιά σιγή μέσα στην καρδιά μου. Θα μεταφέρω τη συνείδηση της αχρονικής, αιώνιας Ύπαρξης στο μέσο της εμπειρίας του χρόνου.

(2) Θα κάνω έναν κατάλογο των ξεχωριστών μου χαρισμάτων. Στη συνέχεια θα καταγράψω όλα όσα μ' αρέσει να κάνω, εκφράζοντας παράλληλα τα μοναδικά μου χαρίσματα. Όταν εκφράζω αυτά τα χαρίσματα και τα θέτω στην υπηρεσία της ανθρωπότητας, χάνω την αντίληψη του χρόνου και δημιουργώ την αφθονία, τόσο στη ζωή μου όσο και στις ζωές των άλλων.

(3) Θ' αναρωτιέμαι καθημερινά: "Πώς μπορώ να υπηρετήσω;" ή "Πώς μπορώ να βοηθήσω;" Οι απαντήσεις σ' αυτά τα ερωτήματα, θα μου επιτρέψουν να βοηθήσω

και να εξυπηρετήσω τους συνανθρώπους μου με αγάπη.

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΗΣ Κ ΤΗΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ

Ακολουθήστε μας στο facebook

Οι 7 Πνευματικοί Νόμοι της Επιτυχίας