Οι 7 Πνευματικοί Νόμοι της Επιτυχίας

Από το βιβλίο "οι 7 Πνευματικοί Νομοι της Επιτυχίας" του Deepak Chopra (Εκδόσεις Έσοπτρον)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Αν και το βιβλίο αυτό έχει τον τίτλο “Οι Επτά Πνευματικοί Νόμοι της Επιτυχίας”, θα μπορούσε να ονομάζεται και “Οι Επτά Πνευματικοί Νόμοι της Ζωής”, μιας και αναφερόμαστε στις ίδιες αρχές που η φύση χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει οτιδήποτε με υλική υπόσταση - κάθε τι που μπορούμε να δούμε, v' ακούσουμε, να μυρίσουμε, να γευθούμε ή ν' αγγίξουμε.  Στο βιβλίο μου, Δημιουργώντας την Αφθονία: Η Συνείδηση του Πλούτου στο Πεδίο των Απεριόριστων Δυνατοτήτων, περιέγραψα τα βήματα που οδηγούν σε μια αντίληψη της αφθονίας, η οποία βασίζεται στην αληθινή κατανόηση των έργων της φύσης. Οι Επτά Πνευματικοί Νόμοι της Επιτυχίας αποτελούν την πεμπτουσία αυτής της διδασκαλίας. Όταν αυτή η γνώση ενσωματωθεί στη συνείδησή σας, θα σας προσφέρει την ικανότητα να δημιουργείτε απεριόριστο πλούτο, με άκοπη ευκολία και να πετυχαίνετε σε κάθε σας προσπάθεια.  Η επιτυχία στη ζωή θα μπορούσε να οριστεί ως "η συνεχιζόμενη επέκταση της ευτυχίας και η σταδιακή συνειδητοποίηση πολλών αξιόλογων στόχων". Επιτυχία είναι η ικανότητα να πραγματοποιείτε τις επιθυμίες σας με άκοπη ευκολία. Και όμως, οι άνθρωποι πάντα πίστευαν πως η επιτυχία – συμπεριλαμβανόμενης και της δημιουργίας του πλούτου - είναι κάτι το οποίο απαιτεί σκληρή δουλειά και που συχνά επιτυγχάνεται σε βάρος των άλλων. Έχουμε ανάγκη μια πιο πνευματική προσέγγιση στην επιτυχία και την αφθονία, η οποία να βασίζεται στην αστείρευτη ανάβλυση όλων των καλών πραγμάτων που κρύβουμε μέσα μας.  Γνωρίζοντας και τηρώντας τον πνευματικό νόμο, εναρμονιζόμαστε με τη φύση και αποκτούμε ό,τι κι αν θελήσουμε, με ξεγνοιασιά, χαρά και αγάπη.

Υπάρχουν πολλές πλευρές της επιτυχίας. Ο υλικός  πλούτος είναι μονάχα ένα απ' τα πολλά συστατικά της.  Επιπλέον, η επιτυχία βρίσκεται στο ίδιο το ταξίδι και όχι στον προορισμό. Η υλική αφθονία, σ' όλες της τις εκφάνσεις, τυχαίνει να είναι ένα μόνο από τα πράγματα που κάνει το ταξίδι πιο ευχάριστο. Όμως η επιτυχία  συμπεριλαμβάνει ακόμα την καλή υγεία, την ενεργητικότητα και τον ενθουσιασμό για τη ζωή, τις ολοκληρωμένες ανθρώπινες σχέσεις, την ελευθερία της έκφρασης, τη συναισθηματική και ψυχολογική ισορροπία, μια αίσθηση ευφορίας και, φυσικά, τη γαλήνη και διαύγεια του πνεύματος.  Αλλά ακόμα κι αν έχουμε όλ' αυτά τα πράγματα,  δεν μπορούμε να ολοκληρωθούμε σαν άνθρωποι αν  δεν καλλιεργήσουμε τους σπόρους της θεότητας μέσα μας. Στην ουσία, δεν είμαστε παρά μεταμφιεσμένες όψεις του θείου, και οι εμβρυακοί θεοί και θεές που εμπεριέχονται μέσα μας ζητούν να "υλοποιηθούν" και να ολοκληρωθούν. Είναι παρούσα η αίσθηση του θείου, οπουδήποτε κι αν πάμε και σ' οτιδήποτε βλέπουμε - στα μάτια ενός παιδιού, στην ομορφιά ενός λουλουδιού, στο πέταγμα ενός πουλιού. Όταν αρχίσουμε να βιώνουμε τη ζωή μας σαν μια θαυμαστή έκφραση του θείου - όχι περιστασιακά, αλλά ακατάπαυστα – τότε μόνο θα γνωρίσουμε την αληθινή έννοια της επιτυχίας. Πριν καθορίσουμε τους Επτά Πνευματικούς Νόμους, ας κατανοήσουμε την έννοια του νόμου. Νόμος είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ο παρατηρητής γίνεται το αντικείμενο της παρατήρησής του. Είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ο οραματιστής γίνεται το σκηνικό. Η διαδικασία μέσω της οποίας ο ονειρευτής υλοποιεί το όνειρο.

Τα πάντα στη Δημιουργία, όλα όσα υπάρχουν στο φυσικό κόσμο, είναι αποτέλεσμα του ανεκδήλωτου που μετατρέπεται σε εκδηλωμένο. Όλα όσα βλέπουμε προέρχονται απ΄ το άγνωστο. Το υλικό μας σώμα, το υλικό σύμπαν - ο,τιδήποτε μπορούμε ν' αντιληφθούμε με τις αισθήσεις μας - γεννιούνται από μια διαρκή μετατροπή του ανεκδήλωτου, του άγνωστου και του αόρατου, σε εκδηλωμένο, γνωστό και ορατό.   Το υλικό σύμπαν δεν είναι τίποτα άλλο από τον Εαυτό, ο οποίος στρέφεται στο Εσωτερικό Του για να ζήσει αυτό το Εσωτερικό, ως πνεύμα, νους και φυσική ύλη. Με άλλα λόγια, όλες οι φάσεις της δημιουργίας είναι διαδικασίες μέσα απ' τις οποίες ο Εαυτός ή Θεότητα αυτοεκφράζεται. Η συνειδητότητα σε κίνηση εκφράζεται μέσα απ' όλα τα δημιουργήματα του σύμπαντος στον αέναο χορό της ζωής. Πηγή όλης της δημιουργίας είναι το Θείο (ή πνεύμα). Διαδικασία της δημιουργίας είναι η Θεότητα σε κίνηση (ή ο νους). Το αντικείμενο της δημιουργίας είναι το υλικό σύμπαν (το οποίο περιλαμβάνει και το υλικό μας σώμα). Αυτά τα τρία συστατικά της πραγματικότητας - πνεύμα, νους και σώμα, ή παρατηρητής, διαδικασία παρατήρησης και αντικείμενο παρατήρησης - είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα. Όλα προέρχονται από το ίδιο σημείο: το πεδίο της καθαρής δυνατότητας, η οποία είναι φύσει ανεκδήλωτη. Οι φυσικοί νόμοι του σύμπαντος συνιστούν στη πραγματικότητα αυτή τη διαδικασία της θεότητας σε κίνηση ή της συνειδητότητας σε κίνηση. Όταν κατανοήσουμε αυτούς τους νόμους και τους εφαρμόσουμε στη ζωή μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε ο,τιδήποτε θελήσουμε, μιας και οι ίδιοι νόμοι τους οποίους η φύση χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει ένα δάσος, ένα γαλαξία, ένα άστρο ή ένα ανθρώπινο σώμα, μπορούν να φέρουν και την εκπλήρωση των πιο βαθιών επιθυμιών μας.

Ας δούμε λοιπόν τους Επτά Πνευματικούς Νόμους της Επιτυχίας και με ποιον τρόπο μπορούμε να τους εφαρμόσουμε.

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ

Ακολουθήστε μας στο facebook