ΑΝΘΟΘΕΡΑΠΕΙΑ


ΑΝΘΟΘΕΡΑΠΕΙΑ 

Μια ήπια, διακριτική προσέγγιση στη διαχείρηση του στρες.

Η ελληνική λέξη «θεραπεία» στο αρχαίο μας παρελθόν, είχε μια διευρυμένη έννοια, με χροιά ψυχοπνευματική που εξέφραζε περισσότερο παροχή και φροντίδα. Σε αυτή την κατηγορία μεθόδων ανήκει η Ανθοθεραπεία: είναι ένας τρόπος φροντίδας προς το συνάνθρωπο μέσα από τη δυναμική της Φύσης και συγκεκριμένα των λουλουδιών.

Τα ανθοϊάματα, τα «εργαλεία» της μεθόδου αυτής, είναι εγχύματα μιας μεγάλης γκάμας λουλουδιών, από τα οποία έχουμε κρατήσει την «ουσία» τους, τη ζωτική τους ενέργεια ή, αλλιώς, το ενεργειακό τους αποτύπωμα. Οι έννοιες αυτές είναι οικείες σε όσους έχουν ασχοληθεί με ενεργειακές τεχνικές φροντίδας ή αυτοβελτίωσης: η φιλοσοφία της μεθόδου μοιάζει με αυτή της ομοιοπαθητικής.

Τα ανθοϊάματα επιδρούν διακριτικά, αλλά ουσιαστικά και άμεσα στο ενεργειακό μας πεδίο. Στόχος είναι να τροποποιήσουν μια αρνητική κατάσταση, όπως πχ μια πνευματική μας στάση, νοοτροπία ή συναισθηματικό μπλοκάρισμα, και να το μετατρέψουν σε «ενεργειακή ισορροπία».  Η μετατροπή αυτή γίνεται μεν σταδιακά αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα και τα αποτελέσματα δεν παύουν να είναι εντυπωσιακά για μια τόσο απλή και εντελώς ακίνδυνη μέθοδο.

Με τον τρόπο αυτό διαπραγμετευόμαστε θέματα που μας ταλαιπωρούν στην καθημερινότητα, όπως φόβος, ανασφάλεια, έλλειψη χαράς, θλίψη, πόνος, έλλειψη αυτοπεποίθησης, υπερευαισθησία, ενοχή, απόρριψη κλπ. Η λίστα είναι όντως μεγάλη, αφού κάθε μια από αυτές τις «παγίδες» έχει και το δικό της πυρήνα που διαφέρει από άτομο σε άτομο. Εδώ είναι δουλειά του συμβούλου, που με ευαισθησία, γνώση και νοιάξιμο, θα χρειαστεί να εντοπίσει την πηγή του άγχους ή της δυσάρεστης αίσθησης και να προτείνει στο άτομο  συγκεκριμένο ανθοϊαμα ή συνδυασμό ανθοϊαμάτων.

Θα ήθελα, επίσης, να επισημάνω ότι η Ανθοθεραπεία είναι μια πανάρχαια τεχνική, που ξανα-ανακαλύφθηκε τον προηγούμενο αιώνα από τον Dr. E. Bach.

Η επίδραση των ανθοϊαμάτων είναι ήπια και απόλυτα ασφαλής, ενώ η χρήση τους συνδυάζεται εύκολα με οποιαδήποτε άλλη αγωγή, είτε φαρμακευτική/ιατρική είτε εναλλακτικού τύπου.

Βάσια Μάνεση

Ανθοθεραπεύτρια

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης - NLP Coach

Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ανθοϊαματικής Εταιρείας


Μάθετε για το Ρέικι